Az Anyagi Biztonság Blogja

Hogyan legyen a 2023 - as éved az amikor végre eléred az anyagi függetlenséget?

2023. március 08. 08:40 - Az én választásom

when_you_don_t_give_up_16.png
Az anyagi függetlenség egy olyan cél, amit mindenki szeretne elérni. Ha elérjük ezt a célt, akkor már nem kell aggódnunk azon, hogy miként fizetjük ki a számláinkat, vagy hogyan szerezzük be az alapvető szükségleteinket. Az anyagi függetlenség elérése azonban nem egyszerű, és rengeteg erőfeszítést és kitartást igényel. Ha azonban elhatározod magad, hogy a 2023-as év az lesz, amikor elérheted az anyagi függetlenséget, akkor a következő tippeket érdemes követned:


1.Tűzz ki rövid és hosszú távú célokat:

Az első lépés az anyagi függetlenség felé az, hogy tűzz ki magad elé rövid és hosszú távú célokat. Az rövid távú célok lehetnek például az, hogy egy hónapban mekkora összeget szeretnél félretenni, vagy az, hogy mennyi pénzt tervezel spórolni a havi kiadásaidon. Vagy, hogy kifizeted a mikro hiteleid, az áruhiteleid... A hosszú távú célok lehetnek az, hogy mikor szeretnéd elérni az anyagi függetlenséget. Egy hosszabb távú cél lehet egy 52 hetes megtakarítási terv is, ami ha a végére ért belefizeted a hiteledbe. Vagy egy vészhelyzeti tartalék alap felépítése egy évre. Így ha bármi baj érne, nem kell aggódnod. 


2.Készíts költségvetést:

Az anyagi függetlenség elérése érdekében elengedhetetlen, hogy tisztában legyél azzal, hogy mennyi pénzt költesz el havonta, és mire költöd ezt a pénzt. Ehhez készíts egy részletes költségvetést, amelyben feljegyezheted a havi bevétel-kiadásaidat. Ezeket nagyon pontosan kell vezetned, így átláthatod, hogy mire megy el a pénzed és min kell még jobban spórolnod. Nagy fegyelmet kell biztosítanod, hogy elérd a céljaid.

 
3.Folyamatosan képezd magad:

Az anyagi függetlenség elérése érdekében fontos, hogy folyamatosan képezd magad a pénzügyi területen. Olvass pénzügyi könyveket, kövesd az aktuális gazdasági trendeket, és figyeld az egyes befektetési lehetőségeket. Youtubon már rengeteg embert találsz aki nagyon jó szakember és érdemes követni. Mindenkinek más a terve a képzésével így ez személyre szabott. De ha már tanácsokat hallgatsz ne hagyd figyelmen kívül Brian Tracyt, ő az egyik ikonikus alakja ennek a világnak, érdemes minden előadását meghallgatni, ő az én személyes kedvencem és sok motivációt adott az évek során, hogy soha ne adjam fel!


4.Élj takarékosan:

Az anyagi függetlenség elérése érdekében elengedhetetlen, hogy takarékosan élj. Válaszd ki a fontos dolgokat, amelyekre érdemes pénzt költeni, és kerüld el azokat a kiadásokat, amelyek nem feltétlenül szükségesek. Rengeteg olyan dolgot veszünk, amire igazából nincs szükségünk aztán a kukába landol, ehhez szigorú terv kell, hogy le tudd csökkenteni a kiadásaidat. De nem kell mindenről le mondanod, készíts egy listát azokról a dolgokról amik elengedhetetlenek számodra a havi költségvetésedben, és készíts egy vele szemben álló listát, amiket viszont tudnál nélkülözni. Így ha időnként plusz dologra is szükséged van nincs gond, mert megspóroltad rá a pénzt. Emberek vagyunk, ha sikeresen teljesítettél egy mikro célt ajándékozd meg magad valamivel amire vágysz, egy új hajsütő, egy strandolást, vagy épp amire vágynál, így egyensúlyban maradhatsz.


5.Keress befektetési tervet:

Az anyagi függetlenség elérésének egyik fontos eszköze a befektetési terv. Fontos, hogy keresd meg a megfelelő befektetési tervet, amely segítségével megtakaríthatod a pénzedet, és elérheted a kitűzött céljaidat. A megfelelő befektetési terv kiválasztásához először is meg kell határoznod, hogy milyen hosszú távú céljaid vannak, és milyen kockázati szintet vagy hajlandó vállalni. Ez nagy kihívások elé fog állítani, és át kell lépned a komfortzónád, nagyon nehéz úgy pénzt költeni valamire, hogy nem lehetünk biztosak benne, hogy megtérül, de muszáj több bevételi forrást is kialakítanunk, főleg abban a helyzetben ha el vagyunk adósódva. Ha ez a helyzet, sajnos valószínűleg a fizetésedből nem tudsz annyit félretenni, hogy egy hamar kifizesd az adósságaid. Ezért keresd a lehetőségeket, építs fel több bevételi forrást. Legyél türelmes és kitartó.


6.Folyamatosan ellenőrizd a kitűzött céljaid:

Az anyagi függetlenség elérése egy hosszú távú folyamat, amelynek során fontos, hogy folyamatosan ellenőrizd a kitűzött céljaidat. Ez azt jelenti, hogy figyelned kell arra, hogy milyen ütemben haladsz az anyagi függetlenség felé, és szükség esetén változtatnod kell a stratégiádon. Minden elért cél után ajándékozd meg magad, ez motiválni fog, hogy minél többet dolgozz azon, hogy elérd a céljaid. Írd fel magadnak a vágyaid, pl: mit szeretnél nyáron csinálni? Ezeket valósítsd meg, ha elértél egy kis célt. Minden célt gondosan jegyezz fel, és hidd el amint eléred még motiváltabb leszel.


7.Készíts vészhelyzeti tartalékot:

Az anyagi függetlenség elérése érdekében fontos, hogy mindig készülj fel a váratlan helyzetekre. Az egyik legjobb módja annak, hogy ezt megteheted, az, ha készítesz egy vészhelyzeti tartalékot. Ez a tartalék segíthet abban, hogy meg tudj állni a saját lábadon, ha váratlan kiadások merülnek fel, vagy ha elveszíted a munkádat. Ez az egyik legfontosabb dolog, a lakosság nagy százaléka, ha elveszítené a munkáját maximum egy hónapig tudná fizetni a számlákat...., de sajnos sokan vannak abban a helyzetben, hogy még egy hónapot sem. Gondolj erre az esetre, ezt akár játékossá is teheted, vannak különböző pénz kihívások, akár egyszerre többet is elindíthatsz ha megteheted, hogy minél hamarabb elérd a célod. Minimum 3 hónapnyi tartalékod legyen, és legalább 6 havi. Ha pedig nagyon elszánt vagy e téren 12 havi vésztartalékot is összegyűjthetsz.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyagibiztonsagblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3118066730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-8034842635222120, DIRECT, f08c47fec0942fa0