Az Anyagi Biztonság Blogja

Miért van szükség vészhelyzeti tartalékra? Hogyan indíts el még ma?

2023. március 13. 12:29 - Az én választásom

 white_no_two_snowflakes_are_alike_quote_facebook_cover_1.png

 Számos ok lehet arra, hogy miért van szüksége vészhelyzeti tartalékra. Az életben előfordulhatnak olyan váratlan kiadások, amelyeket nem tudunk előre tervezni, mint például egy autó meghibásodása, betegség vagy egy hirtelen lakásfelújítási költség, elromlik a mosógép, vagy elveszítjük a munkánk.. Ezért fontos, hogy mindig legyen biztonsági tartalék, hogy ha baj van tudjunk mibe kapaszkodni. Egy vészhelyzeti tartalék nyugalmat adhat ha bármilyen gond adódna az életben és váratlan kiadásaink lennének.

Egy vészhelyzeti tartalék felépítése azonban nem mindig egyszerű, és időbe telhet. Azonban még ma el lehet kezdeni lépéseket tenni a tartalék felépítése érdekében. 

Hogyan kezdjünk bele egy vészhelyzeti tartalék kialakításába.

 

Mi az a vészhelyzeti tartalék?

A vészhelyzeti tartalék olyan pénz, amelyet megtakarítottál, ha valami váratlan történik. Ez lehet például a számlák kifizetése, ha elveszíted munkád, az autójavítás, vagy új mosógép kell, vagy bármi ehhez hasonló váratlan esemény történne.

Mi nem vészhelyzet? A vészhelyzet nem egy születésnapi ajándék, új tévé, nyaralás.... A vészhelyzeti tartalék célja, hogy fedezze az alapvető kiadásokat, ha valami váratlan történik. A vészhelyzeti tartalék nagyon jó dolog, ez segít megakadályozni, hogy még jobban eladósodj, hisz, ha bármi baj van tudsz mihez nyúlni és nem kell ismét hitelbe verned magad, hogy kifizesd az autód számláját, vagy vegyél egy új mosógépet. Ha pedig elveszítenéd a munkád nem kell aggódnod, hisz lesz mihez nyúlnod, bármilyen stabilnak is érzed a munkahelyed sose lehet tudni, hogy mikor megy csődbe a cég, mikor lesz kevesebb a megrendelés és máris kevesebb a fizetésed. Ekkor nyugodtabb lehetsz, ha van egy tartalékod, amihez nyúlhatsz. Ha adósságod van kicsit nehezebb dolgod lesz tartalékolni, de nem lehetetlen csak tűzd ki a célod és el fogod érni, ez nem egy hónapos történet lesz, ezért már ma el kell kezdned.

Mennyi legyen az ideális veszélyezteti tartalék?

Az optimális vészhelyzeti alap nagysága változó lehet, és számos tényezőtől függ. Ez a család anyagi helyzetétől függ, mennyi tartozása van, mennyi bevétele, mindenkinek más lehet az optimális vészhelyzeti alap. 3-6 hónapos vészhelyzeti tartalékot ajánlok minimum, de vannak olyanok akik ezt fokozzák és akár egy éves tartalékot is felhalmoznak a váratlan kiadásokra. 12 hónapos tartalék soknak tűnhet, de hidd el van rá példa, hogy igen is jó ha van ennyi tartalékod. Hogy mennyi tartalékra van szükséged ezt úgy tudod meghatározni, hogy kiszámolod a havi kiadásaid, mennyi megy el a számlákra, hitelekre és az élelmiszerre nagyából, ezt az összeget kell összegyűjtened, hogy legalább 3 hónapra elegendő tartalékod legyen. Ezért az első lépés egy költségvetés készítése.

Tartsam külön számlán a vésztartalékomat?

Mindenképpen tartsd külön számlán ezt a tartalékot. Én ajánlok ehhez egy Revolut számlát. A használata ingyenes, minden hónapban azt amit a tartalékra szánsz ingyen is átküldhetted a bankszámládról, akár euroba is tarthatod, ami még jobb szerintem. És ha még nincs Revolutod tudok segíteni első regisztrációkor, hogy egy kis + pénzt is keress vele. (Írj: anyagibiztonsagblog@gmail.com)

Hogyan takaríthatok meg annyi pénzt, hogy teljes mértékben finanszírozni tudjam a vésztartalékomat?

A vészhelyzeti alap létrehozása kezdetben nehéz lehet, de mindenkinek el kell kezdenie valahol. És még ha nehéz is, boldog leszel, hogy belevágtál és a nehéz időkben nem kell majd nélkülöznöd

Ha vészhelyzeti tartalékot szeretnél létrehozni, azt javaslom, hogy kezd azzal, hogy külön számlát nyitsz a megtakarításaidhoz. (Ehhez ajánlom a Revolutot, amely teljes mértékben ingyenes és biztonságos)

Ha megvan hová szeretnéd gyűjteni a pénzed akkor itt van pár módszer, miből is tudsz félrerakni a vészhelyzeti tartalékodba:
- Ha van gyermeked az adóvisszatérítést kérd évente egy összegben. Adóbevalláskor két gyermek esetén ez akár 480.000 ft is jelenthet. Ezt az összeget tedd rá a számládra és ne nyúlj hozzá.
- Számold ki mennyi az a pénzösszeg amit havonta nélkülözni tudsz és azt küld át erre a számládra. (Ne csüggedj, ha most ez csak 1-2000ft, 12 hónap alatt az szép összegé válik. És bármikor növelheted az összeget.
- Találj extra bevételi forrásokat. Itt a blogon is folyamatosan frissítem ezeket a témákat is: Pénzkereseti Ötletek.

PL: Kezdj el kérdőíveket kitölteni, ez csak havonta pár ezer forint, nem tűnik soknak. Írd fel magadnak mikor mennyit kerestél, ezt az összeget tedd félre a megtakarítási számládra. Ezzel is növelve a tartalékodat.
- Indíts több Pénzmegtakarítási Kihívást, így játékosan még több pénzt félre tudsz tenni.
- Takaríts meg pénzt a háztartásodban. PL: Cseréld le a mosószered és főzd otthon, most jelenleg rengeteg extra pénzt spórolhatsz ilyen trükkökkel. A megtakarított pénzt tedd félre. Még több megtakarítási tippet találsz itt a blogon: Megtakarítási Tippek


Valóban szükség van vészhelyzeti tartalékra?

Az említett okok miatt igen nagy szükség van egy ilyen alapra. Jelenleg az infláció miatt is ajánlom, hisz nem tudhatjuk mi lesz a munkahelyekkel később. Ezért még inkább szükség lehet erre az alapra, hogy biztonságban tudd a családod jövőjét. Ne aggódj, ha most alig tudsz félre tenni, tanulj, légy szorgalmas és megtalálod a módját. És a tartalékod még ha néha úgy is néz ki, hogy alig nő, de hidd el az idő telik és úgy a számlád is növekszik, amire nagyon büszke fogsz lenni. Ez még jobban fog motiválni, hogy keresd a lehetőségeket újabb pénzforrásokhoz,

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anyagibiztonsagblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2318064842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2023.03.15. 10:20:37

Miből legyen az átlagembernek vésztartaléka, ha a bevételei úgy is elmennek a puszta létfenntartásra, ha nem költ olyan luxuscikkre, mint édesség, üdítő stb.??
A másik, hogy mostanában csak értékálló, ugyanakkor könnyen pénzzé tehető befektetésben lenne érdemes gondolkodni, a bankbetét szart sem ér. Egy ilyet mondj, amihez nem kell pénztároslőrincnek lenni!

Az én választásom 2023.03.15. 17:45:27

@Le a spammerekkel: Én is egy átlagember vagyok, nekem is ugyan olyan nehézségekkel kell megküznedem mint neked, csak én ebben a cikkben nem a kifogásokat írtam le, hanem földhöz ragadt ember megoldásait, ha nem is 100 ezreket, de lehet pár ezer forint + bevételt találni a neten. Én is ebből próbálok gazdálkodni, és még rengeteg megoldás van. Befektetésre még nekem is várnom kell, de tanulok és próbálkozok. Most lehet itt a kifogásokat keresni, vagy megfogjuk magunkat és próbálunk valamit tenni a jövőnkért, az idő így is úgy is elmegy. Kérlek ne úgy fogd fel, hogy 1-2000ft ha félreteszed semmit nem fog érni, lehet, hogy pont az a pár ezer menti meg a kocsidat amit egy év alatt félretesze.....

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2023.03.18. 19:54:44

@Az én választásom: bocs, de ez vagy önáltató vagy néphülyítő maszlag. Nekem húsz éve még volt miből vésztartalékot képezni, mert a keresetem felét éltük fel, a többi ment számlára, elfogadható kamatozással.
Most ki keres annyit, hogy az 50%-át félre tudja tenni? Mit ér az eltett 2-5-10ezer forintokkal, ha havonta duplázódnak az árak?
Most pont nem szabad pénzt eltenni. Ha van valami jó befektetés, ami mobilizálható, azt igen. De semmit ami csak pénz.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-8034842635222120, DIRECT, f08c47fec0942fa0