Az Anyagi Biztonság Blogja

A Leghatékonyabb spórolási tippek 2023 - ban

2023. június 07. 09:56 - Az én választásom

a_leghatekonyabb_sporolasi_tippek_2023_ban.pngTe is szeretnél minél többet spórolni háztartásodban? Ebben a cikkben néhány egyszerű, de hatékony tippet osztok meg veled arról, hogyan csökkentheted az energiaszámlákat, takaríthatsz időt és pénzt, valamint hogyan hasznosíthatod a környezetbarát lehetőségeket.

 

  1. LED izzók használata: Cseréld le a hagyományos izzókat energiatakarékos LED izzókra. Ezek hosszabb élettartammal rendelkeznek és kevesebb energiát fogyasztanak, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményez. Hogy miért is jobbak a LED izzók?
    A LED izzók sokkal kevesebb energiát fogyasztanak a fénytermeléshez, mint a hagyományos izzók. Ez által ugyanannyi fényt biztosítanak, de sokkal kevesebb villamos energiát használnak fel, ezért spórólhatunk a villanyszámlán.
    -  A LED izzók átlagosan hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos izzók. Míg egy hagyományos izzó élettartama általában csak pár ezer óra, addig egy LED izzó akár 25 000-50 000 órát is elérhet. Mivel kevesebbszer kell cserélni időt és pénzt spórólhatunk.
    -  Míg a hagyományos izzók jelentős mennyiségű hőt termelnek, a LED izzók hőtermelése sokkal alacsonyabb. Ez is elősegíti, hogy ne terhelje annyira a hálózatot és spóroljon a számlán.
    - Az LED izzók nemcsak energiatakarékos megoldást jelentenek, hanem környezetbarát alternatívát is nyújtanak a hagyományos izzókhoz képest. Az alacsony energiafogyasztásuk révén csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ezáltal hozzájárulnak a környezetvédelemhez

  2. A standby üzemmód elkerülése: A háztartási eszközök és elektronikai berendezések standby üzemmódban is fogyasztanak energiát. Kapcsold ki teljesen ezeket az eszközöket, ha nincsenek használatban, vagy használj elosztókat, amelyeket egyszerűen ki tudsz kapcsolni. Az standby üzemmód elkerülése nemcsak energiát takarít meg, hanem hosszabb élettartamot is biztosít az eszközöknek, mivel kevesebb terhelésnek vannak kitéve.
    Ilyen ezközök pl: Televíziók, DVD-lejátszók és Blu-ray lejátszók, audió rendszerek (pl. rádiók, hifitoronyok), játékkonzolok (pl. Xbox, PlayStation), számítógépek és laptopok, nyomtatók és más irodai eszközök, kábel- vagy műholdvevők (set-top boxok), router-ek és modemek, okostelefonok és táblagépek, mikrohullámú sütők, kávéfőzők (programozható funkcióval, ahol mindig világít valamilyen led gomb), ventilátorok és klímaberendezések....

  3. A vízfogyasztás csökkentése: Telepíts víztakarékos zuhanyfejeket és csapokat a fürdőszobában és a konyhában. Rövidebb zuhanyokkal is csökkentheted a vízfogyasztást.
    Hogyan segít ez spórolni?
    - A víztakarékos zuhanyfejek a hagyományos zuhanyfejekhez képest akár 40-50% -kal csökkenthetik a zuhany alatt felhasznált vízmennyiséget. Ez egy négy tagú családnál éves szinten jelentős mennyiségű vizet takaríthat meg.
    A víztakarékos csapok is csökkentik a kifolyó víz mennyiségét, ami víz megtakarítást eredményez. Ezek a csapok beépített szabályzókkal vagy levegővegyítő mechanizmusokkal rendelkeznek, amelyek csökkentik a vízáramlást anélkül, hogy befolyásolnák a használhatóságot.
    - A hosszabb zuhanyozásnál több vizet használsz fel. Amikor rövidebb zuhanyokat veszel, hatékonyabban használod fel a vizet, és ezáltal spórolhatsz. Például ha minden nap 5 perccel csökkented a zuhanyidőt, az éves szinten jelentős vízmegtakarítást eredményezhet.

  4. Víztakarékos WC-öblítés: Cseréld le a régi WC-t víztakarékos modellre. Az új WC-ké kevesebb vizet használnak öblítéskor, ami hosszú távon jelentős vízmegtakarítást eredményez.

  5. Energiatakarékos háztartási gépek: Amikor új háztartási gépeket vásárolsz, nézd meg az energiacímkét, és válaszd az A+ vagy magasabb osztályú termékeket. Ezek hosszú távon jelentős megtakarítást eredményeznek. Például, ha cseréled a régi hűtőszekrényedet egy energiatakarékos A+ vagy A++ osztályú modellre, évente akár 30% -kal is csökkentheted a hűtőszekrény energiaköltségeit. Ugyanez vonatkozik más háztartási gépekre, mint például a mosógépek, szárítógépek vagy mosogatógépek. Az energiatakarékos modellek használata jelentős megtakarítást eredményezhet az energiafogyasztásban, amivel hosszú távon pénzt takaríthatsz meg.

  6. Használd helyesen a mosógép és mosogatógépet: Törekedj arra, hogy mindig teli legyen a mosógép és a mosogatógép, mielőtt elindítod őket. Használj alacsony hőfokot és rövidebb programokat, ahol lehetséges, hogy kevesebb energiát és vizet fogyasszanak.
    Mindig törekedj arra, hogy a mosógépet és a mosogatógépet teljes kapacitással töltsd meg, mielőtt elindítod őket. Így hatékonyabban használod fel az energiát és a vizet. Ha csak részleges töltést indítasz el, akkor az üres helyeken pazarlódik az energia és a víz.
    Válassz alacsony hőfokot a mosógép programjainál, ahol lehetséges. A hideg vagy alacsony hőfokú mosás jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. Az újabb mosógépek gyakran rendelkeznek speciális programokkal, amelyek alacsonyabb hőfokon is hatékonyan tisztítják a ruhákat. Amelyik ruhát 40 fokon mosnád mosd 30 fokon, hidd el az is megfelelő lesz.
    Amikor lehetséges, válassz rövidebb programokat a mosógép és mosogatógép használatakor. Az intenzív, hosszú programok több energiát és vizet fogyasztanak. Ellenőrizd az eszközök beállításait, és válassz olyan programot, amely a lehető legrövidebb idő alatt elvégezheti a feladatot.
    Ha a mosógép és a mosogatógép rendelkezik energiahatékony üzemmóddal, használd azt. Az ilyen üzemmódok optimalizált beállításokkal rendelkeznek, amelyek csökkentik az energia- és vízfogyasztást.

  7. Környezetbarát tisztítószerek használata: Készíts otthoni tisztítószereket természetes összetevőkből. Ezek nem csak környezetbarátak, de olcsóbbak is lehetnek, mint a boltban kapható tisztítószerek.
    Ez a két cikk segíteni fog:
    Hogyan Spórolj a Mosószerrel?
    - Hogyan Spórolj az Öblítőszeren?

  8. Használj hordozható termosztátot és spórolj a fűtésen: A hordozható termosztát lehetővé teszi a pontos hőmérséklet beállítását, így a fűtés csak akkor kapcsolódik be, ha igazán szükség van rá. Vidd abba a szobába, amibe alszol, és a lakás hőmérséklete ehhez fog igazodni. Feleslegesen pedig nem fog bekapcsolódni, ami azt jelenti, hogy energiát spórolsz.

  9. Használd ki a Napfény erejét: Télen is húzd fel teljesen a redőnyt a napfényes órákban, a hő érzet más lesz a lakásban és kevesebbet kell fűteni. Nyáron estefelé még világos van, így ha fel húzod a redőnyt spórolhatsz a villanyszámlán.

  10. Tervezz előre: Hozz létre heti menüt, írj bevásárlólistát és tervezd meg miket kell csinálnod a háztartásodban. Ez segít elkerülni a felesleges költekezést, élelmiszer-pazarlást és időveszteséget.
    - Heti menütervezés: A Heti Menü tervel pontosan tudjuk majd, hogy miket kell bevásárolnunk, így nem csak időt spórolunk, hanem pénzt is, és ha odafigyelünk még egészséges életmódra is válthatunk.
    Bevásárlólista készítése: A lista segít abban, hogy konkrétan megtervezzük, mit kell beszereznünk a boltban, és elkerüljük a felesleges vásárlásokat és impulzusvásárlásokat. Ezzel időt és pénzt spórolunk, ha csak azt vesszük meg, amire szükségünk van.
    Háztartási tevékenységek tervezése: Ha megtervezzük melyik nap mit kell megcsinálnunk otthonunkban elkerüljük, hogy hírtelen keljen megoldást találnunk, ha pl: elromlik valami. Írj listát mik a fontos dolgok, amiket otthon el kell végezned pl: Csapok lecserélése, valami megjavítása, karbantartás... Ha ezeket időben megcsinálod nem egyszerre kell majd, mikor már végképp elromlott.

  11. Újrahasznosítás: Gondold át mielőtt kidobsz valamit, hogy esetleg újra tudnád e hasznosítani. Vásárolj használt termékeket, ruhákat. Sok használt ruha boltban szinte új ruhákat is lehet kapni így sokat spórolhatsz. Bútoraid javítsd meg, fesd újra, adj nekik új funkciót. Gondold át mielőtt vennél valamit, hogy tényleg szükséged van e rá.

  12. Víz- és energiahatékony kerti öntözés: Használj időzítőt vagy csepegtetőrendszert a kerti öntözéshez, hogy csak akkor locsold a növényeket, amikor szükségük van rá. Gyűjts esővizet és használd azt a kerti növények öntözésére, ami további vízmegtakarítást eredményez.

  13. Komposztálás: Készíts komposztot a konyhai hulladékokból és kerti zöldhulladékból. Ez nemcsak segít a környezetnek, hanem spórolhatsz a talajjavító anyagok és műtrágyák költségein is.
    PL: Itt a legjobb nővényvédőszer házilag: - Ne dobd ki a banán héját! Hasznosítsd a növények táplálására!

  14. Használj ruhaszárítót: Mikor bejön a jó idő használj ruha szárítót az erkélyeden vagy az udvaron. Amíg jó az idő csak itt szárítsd a ruháid. Így pár hónapig nem kevés energiát takaríthatsz meg.

  15. Energiahatékony ablakok és szigetelés: Ha az ablakaidat lecseréled segíteni fog csökkenteni a hőveszteséget télen és a hőbejutást nyáron, így spórolhatsz az energián télen és nyáron. Ha megteheted szigeteld le a házad ez is segíteni fog télen, hogy spórolj a fűtésen.

  16. Napelemek használata: Fontold meg napelemek telepítését otthonodra. A napenergia felhasználása nemcsak a villanyszámlát csökkenti, hanem környezetbarát energiaforrást is biztosít.

  17. Cseréld le az autód: Ha lehetséges használj kerékpárt vagy tömegközlekedést, így kíméled az autód és benzint is spórolhatsz.

  18. Ültess Otthon: Már nagyon sok megoldás van az otthoni ütetésre, ha mondjuk csak egy erkélyed van, akkor is. Rengeteg mindent tudsz ott is nevelni, ültess egyszerű dolgokat paradicsom, paprika, uborka, krumpli, hagyma. Hogy ne romoljanak meg, amelyik növény engedi dolgozd fel, amire szükséged van, paradicsomlé, lecsó, fagyaszd le. Ha ezeket a dolgokat nem kell venned máris sokat spóroltál, de főzhetsz lekvárt, szörpöt.... 

Remélem ezek a lépések segítenek neked is elindulni és spórolni otthonodban. Mindezek a lépések segítenek csökkenteni a költségeket, fenntarthatóbb életmódot kialakítani, és tenni azért, hogy környezetünk megőrizze szépségét és egészségét. Ne feledd, hogy minden kis változtatás számít!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyagibiztonsagblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3718140750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-8034842635222120, DIRECT, f08c47fec0942fa0