Az Anyagi Biztonság Blogja

A Teljes Költségvetési Útmutató: Hogyan Hozz Létre Egy Hatékony Költségvetést

2023. május 23. 13:10 - Az én választásom

a_teljes_koltsegvetesi_utmutato_hogyan_hozz_letre_egy_hatekony_koltsegvetest.pngHa ezt a cikket olvasod a legjobb utón jársz, mert tenni szeretnél a pénzügyeid kézben tartása érdekében. 

Az amerikai háztartások 68%-a nem készít költségvetést, Magyarországon sajnos pontos statisztikát nem találtam, de szerintem a számok ennél rosszabbak lehetnek. Az átlagos családok jelentős stresszt élnek át az anyagiak miatt. Sok embernek van diákhitel, hitelkártya tartozás, jelzáloghitel, autóhitel, és más típusú adósság is.

Azt gondolom, hogy a költségvetések rendkívül fontosak és mindenkinek rendelkeznie kellene egyel. Gazdagok, szegények, bárki számára hasznos lehet egy költségvetés a pénzügyi helyzetük javítása érdekében. A háztartások java része nem tud félretenni egyáltalán, vajon miért lehet ez? Ezért is fontos egy költségvetés, hogy átlásd mennyi pénz elmegy felesleges dolgokra, amit meg is takaríthatnál. Hisz gondolj bele, ha bármi elromlik és nincs egy vésztartalékod, megint hitelbe verheted magad, és sajnos szinte minden fiatal pár egy hitellel kezdi az életét. A költségvetés készítése nem egy mókás dolog, de meg kell csinálni. A költségvetés készítése segíthet abban, hogy átvedd az irányítást a pénzügyi életed felett, csökkentsd a stresszt, és elérd az álmaid.

Íme néhány tippem, hogyan hozz létre egy hatékony költségvetést.



A költségvetés készítésének pozitívumai:
A költségvetések segítenek az embereknek jobban kezelni pénzüket. 
- Azért is nagyszerűek, mert figyelmeztetnek arra, hogy ne, hogy túl költekezd magad.
- Egy költségvetés segít elérni a céljaidat, kifizetni a tartozásod, több pénzt keresni.....
- Egy havi költségvetéssel pontosan tudni fogod mennyit költesz számlákra, ételre és olyan dolgokra, amikről igazából lemondhatnál. Ebben ez a cikk a segítségedre lehet, hogyan tervezz meg legjobban a havi költségvetésedet: Havi költségvetés tervezés
És még egy +Ajándék: Ajándék Letölthető Költségvetés Tervező


A költségvetésnek elektronikus vagy papíralapúnak kell lennie?
Mindenkinek más válik be, van aki szereti leírva látni a saját kezével és van akinek egyszerűbb online vezetni, vannak nagyon jó appok is ahol tudod ezt vezetni, én jobban szeretem papíron látni a költségvetésemet, így gyorsan átláthatom hol van a hiba. 


Hogyan kezdj neki?
Ahhoz, hogy pontos képet kapja a költségvetésedről legalább egy-két hónapon keresztül szigorúan minden blokkot fel kell jegyezned, legyen az étel, csekk, jelzálog.... Hogy pontosan átlásd mire megy el a pénzed, szerintem sokan meg fogtok lepődni, hogy miket vásároltatok, tegyétek el a blokkokat, hó végén összegezd ezeket, nézd meg vajon tényleg szükség volt e annyi ételre amit vásároltál? Vagy volt sok olyan kiadás, amit elhagyhattál volna? Tudom, most jönnek a kommentek, hogy az összes fizetés elmegy a számlákra és ételre, de próbálj meg tudatosabb lenni, írd fel amire szükséged van és csak azt vedd meg, a jövő áldozatát ma kell meghoznod. Lehet, hogy az a heti 2-3 kávé amit megveszel a munkába nem is annyira szükséges? Azt bedobhatnád a perselybe is akár. Lássátok meg a kicsiben is a jót! Egy hónap szigorúan követett kiadások után biztos vagyok benne, hogy meglepődsz majd az eredményeken. Ez a legjobb módja annak, hogy reális költségvetést készíts, mert tényleg láthatod, hova megy a pénzed. Ráadásul, amikor pontosan látod, hogy hova megy a pénzed, ráébredsz, hogy okosabban kell költened.


Nézzük most, hogy miből áll a költségvetés:

Költségvetés Kategória: Bevétel.
A költségvetés bevételi része különböző forrásokból származhat. Ide tartozhat a napi munkádból származó bevétel, mellékállások, passzív jövedelemforrások stb. Egy gyakori hiba az, hogy sokan nem veszik észre, hogy a bevételük jelentősen ingadozhat hónapról hónapra, még akkor is, ha minden hónapban ugyanazt az időt dolgozzák. 

Ehhez segíthet ez a cikk:  A Borítékos Módszer
Úgy gondolom, ha már a fentebi lépést megtetted körülbelül látod mennyi pénz megy el ételre, mennyi egyéb dolgokra, számlákra... Ha ezeket ismered már, akkor a borítékos módszer nagyban segítségedre lehet, mert tudod mire mennyit kell elkülönítened és csak abból költesz. Ha pedig hó végén még marad is a borítékban, azt elhelyezheted a vészhelyezti alapodba.
Úgy gondolom egy vészhelyezti tartalékkal mindenkinek rendelkeznie kellene. Sajnos a magyar háztartások nagy része, ha elromlik a mosógép kénytelen áruhitelbe vernie magát. Gondolj bele mennyire nyugodt lennél ha tudnád, hogy ez az összeg ott áll rendelkezésedre bármikor? 
Hogy létrehozz egy vésztartalékot ebben ez a cikk segítségedre lehet: Miért van szükség vészhelyzeti tartalékra? Hogyan indíts el még ma?

 

Költségvetés Kategória: Kiadás
Mi az amik ide tartoznak?
Otthon - Házrészlet, lakbér, közművek, biztosítás, ingatlanadó,Televízió, Mobiltelefon, Internet....
Élelmiszer - Ide tartoznak az összes élelmiszer költsége, éttermi étkezések, rágcsálni valók....
Autó - Ide tartoznak az autóval kapcsolatos összes költség, mint a havi üzemanyag, karbantartás, biztosítás..
Tényleg ülj le egyszer, és add össze az élelmiszerkiadásaidat a hónapban. Talán itt lehet a legtöbbet lefaragni a költségekből.
Ruha, Szórakozás - A szórakozás sok mindent magába foglalhat, mint például moziba járás, barátokkal elmenni beülni valahová, koncertjegyek... Ruhák pedig csak olyat vegyél amire tényleg szükséged van.
Vészhelyzeti alapok - Ez lehet nyugdíjalap, utazás, felújítás, ami a célod azt írd ehhez a kategóriához. 
Kisállat költségek - Ide tartozik ha van kutyusod, cicád.... minden költsége, állateledel, orvos, jutalomfalat....

Beszéld meg a családdal!
Vond be a házastársad vagy ha másokkal élsz együtt a költségvetésbe, nem fog működni ha a másik fél nem tud a te céljaidról és ha közös kasszán vagytok ő másképp költ majd.


Rendszeresen tekints át a költségvetésed!
Azt javaslom, hogy rendszeresen tekintsd át a  költségvetésedet. Ez hetente egyszer, havonta egyszer, ha kell változtass rajta. Sok minden változhat a költségvetésedben. Az jövedelmed, a kiadásaid változhatnak, vagy a céljaid változhatnak. Amikor valami megváltozik, módosítanod kell a költségvetéseden ennek megfelelően.

 

Örülök, hogy elolvastad a Teljes Költségvetési Útmutatót, és remélem, hogy hasznosnak találtad az itt található tippeket és információkat. A költségvetés készítése valóban fontos lépés a pénzügyi biztonság és stabilitás elérése érdekében. Ne felejtsd el rendszeresen átnézni és frissíteni a költségvetésedet, mert az anyagi helyzet és céljaid változhatnak az idő múlásával.  Bízom benne, hogy elérheted az álmaidat és elégedetten nézhetsz vissza a pénzügyi utadra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyagibiztonsagblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9918130302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-8034842635222120, DIRECT, f08c47fec0942fa0